Září 2006

Karamelové kuličky v karamelové omáčce

5. září 2006 v 14:37 Pochutiny
Již několik let je na trhu několik druhů instantních kaší (nyní pod značkou Nominal). Jsou vynikající základnou pro výrobu kuliček - nepečeného cukroví. Zvolila jsem kaši rýžovou, která má příměs kukuřičné krupice. Receptů můžete jednoduše vytvořit desítky. Dnes vás seznámím s jedním méně obvyklým.
rýžová instantní obilninová kaše Nominal
přírodní cukr
kokos
citron
kukuřičný škrob

Doufám, že to na vás nebude příliš těžké, protože příprava bude záležet na vašem odhadu.
Vytvoříme karamel tak, že několik lžic cukru dáme do kastrůlku, rozpustíme za stálého míchání tak abychom nepřipálili. Pak zalijeme vodou a mícháním vytvoříme řídký karamel. Část odlijeme stranou na omáčku a do části, která ja horká, vsypeme kaši s kokosem (1:1). Vytvoříme hmotu, která po vychladnutí velmi rychle tuhne, proto když kuličky budeme chtít obalovat do kokosu, musíme ještě teplé. Jelikož kuličky by měly mdlou chuť, dokončíme omáčku. Do odloženého karamelu přidáme čajovou lžičku škrobu (předem rozmícháme v trošce vody) a krátce povaříme. Nakonec přidáme citronovou šťávu nejméně z půlky citronu. A návštěva může přijít.
TIP: Kuličky lze vytvořit za použití jak vody, tak i mléka. Lze ochucovat rozinkami, sušeným ovocem, banánem, karobem, kakaem, čokoládou, ořechy, smíchat s máslem, či ochutit kardamonem či skořicí. Výhodou je, že hmota na kuličky drží pohromadě, jsou rychlé a levné, můžete je vytvořit i tam, kde máte jen varnou konvici a tehdy, kdy popustíte uzdu vaší fantazii.

Gigant "brambory"

5. září 2006 v 14:27 Přílohy
kedlubna gigant
kmín
sůl
Pokud se vám letos urodilo hodně kedluben a klasické kedlubnové zelí se přejedlo, netřeba hořekovat. Co tak nahradit brambory, kterým se při vysoké spotřebě připisují kloubní problémy? Kedlubnu nakrájím na dlouhé hranolky, do kastrolu dám trošku vody se solí a kmínem. Pozor nepřevařit.
TIP: Pokud jste se rozhodli pro kedlubnové hranolky, tak kedlubny by měly být velmi krátce podušené. Smažíme v co nejkvalitnějším oleji.

Česnekové nudličky

5. září 2006 v 14:17 Hlavní jídla
hrst sojových nudliček- rezanců
1 paprika
směs pikantního koření
polévkové koření
majoránka
kurkuma
červená paprika
česnek
hladká mouka (asi 3 lžíce)
olej
sůl

Úspěch při příprave sojového masa v granulích spočívá v tom, že dostatečně dlouho vaříme a nešetříme kořením. Můžeme soju i předem namočit nebo povařit a nechat odležet. Jinak hrozí, že se odleží až v našem žaludku déle než je zdrávo. Moje nudličky jsou připraveny podle základního receptu na obalu výrobku. Dále na rozehřátý tuk dám nudličky a na kolečka nakrájenou papriku, zapráším moukou několikrát vařečkou promíchám, zaliju vodou a nechám dusit. Pak přidám kurkumu s paprikou, tak abych dosáhla "gulášové barvy". Začnu přichucovat polévkovým kořením (pozor na obsah soli). V případě že se rozhodnete k dochucení použít sojovou omáčku, tak nejraději kvalitní bez glutamanu ze zdravé výživy. Během vaření promíchávejte, případně přidejte trochu vody. Nakonec by voda měla být odpařená, aby vznikla hustší omáčka. Česnek a majoránku přidáme úplně nakonec, aby nedošlo k zhořknutí. Dosolíme.

Ovesný knedlík

4. září 2006 v 20:44 Přílohy
200g ovesných vloček
200g polohrubé mouky
100g celozrnné hladké mouky
půl sáčku kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
asi 200ml vody
sůl

Vše smícháme, utvoříme z tužšího těsta dva knedlíky a necháme chvilku odpočinout. Vaříme asi 25minu v osolené vodě.

Kořenová omáčka

4. září 2006 v 20:44 Omáčky
kousek mrkve, petržele, celeru, pastyňáku, červené řepy, dýně nebo cukety, cibule
mleté nové koření, koriandr, celý bobkový list, tymián, plátek másla nebo trochu oleje, citron, sůl

Cibuli nakrájíme na hrubá kolečka, trošku osmahneme, přidáme sůl, koření, na kousky nakrájenou zeleninu. Opět trochu osmahneme a vaříme do měkka. Vyděláme bobkový list a vše umixujeme s přidámím tuku do hladka. Dochutíme citronem. Množství vody se během vaření snažíme odhadnout. Namísto citronu můžeme vmíchat zakysanou smetanu.

Pikantní kašoto

4. září 2006 v 20:39 Hlavní jídla
hrst špaldového zrna nebo špaldové mouky (hrubé)
1 cuketa
1 červená paprika
koriandr
kumín (římský kmín) celý
citronová tráva mletá
čili
máslo, ghí nebo olej
sůl

Na rozehřátý tuk dáme provonět koření (pozor na připálení), pak přidáme na kolečka nakrájenou mladou cuketu, papriku a orestujeme. Citronovou trávu a čili přidáme později (kvůli připálení). Dusíme s trochou vody. Mezitím nameleme špaldu a na sucho na pánvičce opražíme. V této chvíli bychom měli cítit ze všeho libou vůni. Do polouvařené zeleniny přidáme ještě trošku vody s představou, že budeme vařit kaši. S moukou dovaříme za častého míchání. Osolíme dle chuti.
Nyní záleží na vás, jak si tento pokrm nazdobíte. Zvolila jsem strouhaný sýr a tofu salám.

TIP: Citronovou trávu (citronelu) je možné použít i jako výborný čaj nebo dochutit čajové směsi.

Hořčičné okurky

4. září 2006 v 20:04 Saláty
2 menší okurky
asi 100 ml vody
lžička přírodního cukru
trochu soli
čajová lžička mletého černého hořčičného semínka
asi dvě lžíce citronové šťávy
Okurky nastrouháme na plátky. Uděláme sladkokyselou zálivku, přidáme mletou hořčici. Necháme uležet.
TIP pro odvážné: Uberte cukru a nasypte hrstku BIO rozinek.

Okurkový salát s fenyklem

4. září 2006 v 19:55 Saláty
okurka (může být i přerostlejší nakladačka)
semínko fenyklu
nať fenyklu
černá sůl
Okurku nahrubo nastrouháme přidáme nakrájenou nať, na jemno roztlučený fenykl a černou sůl. Promícháme. Salát připravíme jako první, aby se mohl proležet.

Polévka z ovesných vloček

4. září 2006 v 19:47 Polévky
4 vrchovaté lžíce ovesných vloček
1 menší mrkev
1 zelená paprika
kousek pórku
kumín celý
koriandr mletý
mletá červená paprika
čili
sůl
olej, máslo nebo ghí
Na tuku opražíme koření, přidáme nakrájenou zeleninu a vločky a jemně orestujeme. Zalijeme asi půl litrem vody. Nezapomeneme osolit a vaříme do měkka. Papriku a čili přidáváme později, aby se nespálili.

Mungo polévka

4. září 2006 v 19:42 Polévky
Mungo - tyto zelené fazole jsou nejen velmi výživné, ale i lehce stravitelné. Před vařením je dáme alespoň na 4 hodiny namočit.
Potřebujeme: hrst fazolí, různou zeleninu (kořenovou, brambory, kedlubny, cukety, dýni, papriky, rajčata, cibuli, česnek…)
Mungo uvaříme do poloměkka v dostatečném množství vody spolu s kořením a solí, přidáme nakrájenou zeleninu a dovaříme. Poté dohladka rozmixujeme. Dáme zpět do hrnce na prohřátí, nakonec omastíme. Tato krémová polévka je vynikající s různými druhy placek nebo na kostičky nakrájeným a opraženým pečivem. Výhodou je, že bude mít podle použité zeleniny pokaždé jinou chuť.

Květáková smaženice

4. září 2006 v 19:02 Hlavní jídla
Na tuku (olej, ghí, máslo) osmažíme cibulku. Čtvrtku většího květáku rozdělíme na malé růžičky, přidáme asi 150 ml vody, kurkumu, pepř, sůl a vše dusíme do měkka. Nakonec (pokud květák trochu neplave, přidáme vody) zahustíme asi dvěma vrchovatými lžícemi dětské krupičky. Chvíli povaříme za stálého míchaní (asi 3 min.). Tento recept je pro jednu osobu. Pokud vymyslíte nějakou přílohu (brambory, pečivo…) zasytí více hladových.
Smaženici jsem ozdobila zeleným koriandrem, který není v našich kuchyních příliš známý. Semínko lze běžně koupit a do tří týdnů po výsevu můžete sklízet mladé lístečky. Je ochlazující, takže je vynikající zejména v létě.

Dušená řepa

4. září 2006 v 18:59 Hlavní jídla
Většina kuchařek doporučuje uvařit řepu vcelku. Tato rada je dobrá z hlediska uchování živin, ale ne z hlediska časových možností.
Řepu oloupu a nastrouhám na hrubém struhadle, do kastrolku s na oleji zpěněnou cibulkou dám směs koření, řepu, krátce vše orestuji, pak podliji vodou (asi 2dl). Nechám vydusit.Tento základní recept můžete vylepšit přidáním smetany nebo jogurtu.
Aby to nebylo tak jednoduché, tak ještě přílohu z největších ječných krup, které v obchodě najdete. Kroupy uvaříte spolu s kurkumou, špetkou zázvoru a solí (nejlépe himalájskou).
Pro jednu osobu:
1cibule
1menší řepa
trošku oleje
mletý koriandr, kumín, fenykl
sůl
příloha: 70g ječných krup
kurkuma
mletý zázvor
sůl
TIP: Vše můžete před podáváním smíchat dohromady.

Pomazánka TAHINI

4. září 2006 v 18:48 Pomazánky
Potřebujeme:
fazole adzuki (jsou prý lépe stravitelné jak ostatní fazole)
sezamový olej
hrstku ovesných vloček
citron
sůl
Množství jednotlivých ingrediencí nechám na vás.
Fazole přes noc namočíme (min. 4 hodiny) a pak uvaříme. Do mixéru dáme měkké fazole s trochou vody. Postupně přidáváme citronovou šťávu, po lžících sezamový olej.
Za stálého mixování zahustíme nasucho opraženými ovesnými vločkami. Směs by měla svou chutí připomínat omáčku TAHINI, kterou lze koupit v obchodech.