Prosinec 2011

Rychlé slané tyčinky

31. prosince 2011 v 12:08 Pečivo


balení listového těsta
hladká mouka
semínka slunečnic, dýní, mandlí, sezamu, kmínu...
sůl

Při nákupu těsta přihlédneme k jeho složení, neboť výrobci rádi své receptury "vylepšují" sádlem nebo vejci. Těsto přijatelného složení rozválíme na pomoučené podložce asi na tloušťku 3 mm. Potom radýlkem nebo nožem nakrájíme proužky asi 2 cm široké a 8 cm dlouhé (není podmínkou). Potřeme vodou namísto vejce. Jen lehce posypeme solí a výše uvedenými semínky. Přendáme na plech a pečeme při teplotě 180 -200 stupňů. Tyčinky rády vystřídají sladké vánoční pečivo a jsou příjemnými společníky konce roku.

Čokohrudky

31. prosince 2011 v 11:54 Pochutiny


100g čokolády na vaření
6 lžic slunečnicových semínek
špetka skořice
1-2 lžíce vody


Semínka nasucho opražíme. Nalámanou čokoládu spolu s kapkou vody rozpustíme ve vodní lázni (do nádoby dáme vodu a do ní druhou), vmícháme slunečnici a skořici. Z hmoty pak lžící tvoříme hrudky. Pokud čokolády nemáme tolik a hrudek budeme chtít více, nadstavíme trochou másla a kakaa, hrudky budou měkčí. Místo slunečnic můžeme zkusit loupané mandle, rozinky, kokos...

Experimentální mrkev s jablky

31. prosince 2011 v 11:46 Saláty

1 mrkev
2-3 jablka
6 datlí
několik kuliček aronie
lžíce citronové šťávy
skořice

Recept vznikal postupně. Strouhaná mrkev s jablky smíchaná s malými kousky datlí, citronovou šťávou a skořicí ve výsledku byla mdlé chuti. Nápad přidání aronie - černého jeřábu, jež přešel mrazem, to výrazně změnil.

Zimní sedmikáskový salát

20. prosince 2011 v 13:20 Saláty


1 puk čekanky salátové

hrst květů sedmikrásky
lžíce oleje
lžíce citronové šťávy
lžíce medu
trošku vody
trošku soli

To, že sedmikrásky kvetou i v prosinci, nemusí být k podivu. To, že si v zimě vyjdete je natrhat k obědu, už může lehce vzbuzovat pozornost. To, že je namícháte do čekankového salátu, chce už potřebnou dávku odvahy. Nezapomeňte nechat uležet, aby se promísily všechny chutě, protože čekanka bývá trošku nahořklá. A moc zdravá!

Svařák

20. prosince 2011 v 13:13 Nápoje


1 l jablečného moštu
hřebíček 3ks
skořice 3cm
lžička přírodního cukru
1 lžíce strouhaného zázvoru

Koření podle možností rozdrtíme na menší kousky a dáme spolu s cukrem asi pět minut povařit. Odstavíme a ještě asi pět minut louhujeme strouhaný čerstvý zázvor. Po přecezení pijeme horké v chladné místnosti při šachové partii.

Kapustičky v zelenině

12. prosince 2011 v 10:18 Hlavní jídla

2-3 porce

10 růžičkových kapustiček
nahrubo nastrouhaná zelenina (kedluben, dýně, mrkev...)
nakrájená paprika
nakrájená cibule
česnek
olej
kmín mletý
koriandr
sůl

Naše fantazie se někdy ztrácí při pohledu na stále stejnou zeleninu, zvláště když úroda nebo nákupy byly příliš velké.
Tady je rada: V pondělí zeleninu nakrájíme na plátky, v úterý na kostičky, ve středu nastrouháme na velkém struhadle, ve čtvrtek na jemném, v pátek rozmixujeme, v sobotu uvaříme vcelku a v neděli usušíme na horší časy.
Další týden kombinujeme techniky jako v tomto receptu. Na rozpálený olej dáme kmín, aby se otevřel. Vše je dílem pár sekund, takže vzápětí sypeme cibuli a pražíme za občasného míchání.
Pak přidáme nastouhanou zeleninu, velmi jemně nakrájenou papriku (jídlo je s ní efektnější, přestože spotřebujeme jen malý kousek) a celé kapustičky. Posypeme mletým koriandrem, nakrájeným či lisovaným česnekem, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Osolíme.

Dušená dýně Hokaido (základní recept)

8. prosince 2011 v 21:10 Hlavní jídla

půlka dýně Hokaido
1 cibule, může být i s natí
hrnek vody
směs koření - masala
olej

Dýni očistíme a nakrájíme na kousky (asi 5 cm) i se slupkou. Mezitím se nám smaží nakrájená cibulka.
Jakmile hrozí připálení podlijeme horkou vodou a přidáme dýni. Posypeme kořenim a solí, Pod pokličkou dusíme do měkka. Během dušení občas zvědavě nakoukneme, promícháme ve šťávě a zkusíme tuhost. Příloze se meze nekladou.

Kapustová polévka

8. prosince 2011 v 20:48 Polévky

2 porce

4 růžičkové kapustičky
1 bramdor
1 stroužek česneku (nejlépe českého)
2 lžíce hl. mouky
lžička polévkového koření
1 lžička červené papriky
pepř
kmín
olej
asi půl litru vody

Do vařící vody dáme jemně nakrájenou růžičkovou kapustu, na drobno nakrájený brambor a veškeré kořenící přísady. Asi po pěti minutách přidáme světlou jíšku z oleje a vody a polévku dovaříme, aby zelenina změkla. Před do končením dochutíme prolisovaným česnekem, případně solí. Můžeme se dosytit tzv. křupálky, jež nejsou nic jiného než na kostičky nakrájeným opraženým starým chlebem . Takže chleba a rohlíky nesypeme do popelnic, ale do různých polévek.

Rajčatový salát s koriandrem

3. prosince 2011 v 12:03 Saláty


1 porce

1rajče
1cibule šalotka
1lžíce olivového oleje
čerstvý list koriandru
pepř
sůl

Nakrájíme a smícháme.

TIP: Koriandrová semínka na jaře rozhodíme na záhon a velmi brzy sklízíme mladé lístky. Lze pěstovat i doma v truhlíku.