Leden 2012

Zázvorový nápoj

29. ledna 2012 v 11:53 Nápoje

1 lžíce jemně strouhaného čerstvého zázvoru
1 lžíce čerstvé citronové nebo limetkové šťávy
1 lžíce medu
čtvrt litru vody

Zázvor necháme několik minut odstát ve vodě, přecedíme, přidáme citronovou šťávu a med. Také lze této ozdravné kombinace preventivně užívat jednu lžíci ráno nalačno (bez ředění vodou). V tomto případě ze zázvoru šťávu předem vymačkáme a smícháme ve stejném poměru s tepelně neupraveným medem a šťávou z limetky.

Jablečný kompot

25. ledna 2012 v 22:23 Různé


1 l vody

3 větší jablka
1 mandarinka
několik velkých rozinek
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
2 lžíce přírodního cukru
3 ks hřebíčku
asi 3 cm skořice
čtvrt lžičky mletého kardamonu
čtvrt lžičky kurkumy

Oloupaná jablka, mandarinku nakrájíme na kousky a dáme do vařící vody spolu s cukrem, rozinkami a kořením. Vaříme nejdéle 5 minut, poté při chladnutí necháme dojít pod pokličkou. Jablka pohltí barvivo kurkumy a stanou se přitažlivě žlutými. Výsledný dojem lze podpořit čerstvou citronovou šťávou.

Semínková posýpka

20. ledna 2012 v 16:17 Různé

semena lnu, slunečnic, dýní, sezamu...

Semena nasucho a s pohybem opražíme na pánvičce. Potom rozemeleme v elektrickém mlýnku, mixeru, mlýnku na mák či pracně rozdrtíme v hmoždíři. Pokud bychom při pražení přidali mořskou sůl, tak v makrobiotice tomu říkají zajímavě - gomašo. Použití může rozvířit fantazii, neboť výborně chutná na chlebu s máslem, v pomazánkách, kaších, salátech...
Rozemletá semínka neskladujeme příliš dlouho, protože mohou žluknout.

Pečená jablka s kokosem

20. ledna 2012 v 16:01 Pochutiny

4 větší jablka
půl kokosového ořechu
několik rozinek Jumbo
2 lžičky přírodního cukru
2 lžičky másla

Vršek jablka vodorovně seřízneme a lžičkou vydlabeme jadřinec. Dovnitř napěchujeme půl lžičky cukru s nahrubo nastrouhaným kokosem. Na vršek dáme kousek másla a ozdobíme rozinkou. Pečeme na lehce pomaštěném plechu asi 20 minut při teplotě 180 stupňů. Můžeme velmi jemně, spíše kosmeticky, pocukrovat.

Pomazánka s řasou

17. ledna 2012 v 17:07 Pomazánky

půl balení uzeného tofu
osminka másla
2 lžíce Nori vloček
sůl

Do rozmíchaného másla přidáme strouhané tofu a řasy. Trošku osolíme. Namažeme na chléb nebo veku, doplníme kysaným zelím a nakonec ještě posypeme řasou.

Ghí - přepuštěné máslo

13. ledna 2012 v 18:25 Různé


1 kg másla

Máslo dejte do hrnce se zesíleným dnem. Po dobu nejméně 30 minut zahřívejte na mírném plameni, aby se odpařovala voda. Tvořící se pěnu a sraženinu průběžně lžící odstraňujte do připravené nádobky. Pokud použijete průmyslové máslo nebo máslo z období, kdy se organismus krávy čistí, tak ji raději vyhoďte. V momentě kdy se máslo stává průzračným a sraženina u dna začíná zlátnout, tak je hotovo. Nakonec přecedíme přes kovový cedník. Pokud není hustý, tak do něj vložte ještě kousek řídké gázy. Ghí používáme stejně jako máslo, navíc lze na něm bez přepalování smažit. Výhodou je, že se nemusí skladovat v chladničce. Ajurvéda používá dobře přečištěné máslo k léčení.

Pomazánka z červené čočky

11. ledna 2012 v 12:44 Pomazánky


2 hrsti čočky
2 polévkové lžíce dětské krupičky
3 lžíce oleje (např. olivového)
lžíce citronové šťávy
půl lžičky indické směsi "Garam Masala"
sůl

Dobře omytou čočku s kořením uvaříme ve vodě do měkka ( asi 1:3). Když je čočka uvařená, stojí v ní voda, provedeme zahuštění krupicí tak, že postupně lehce poprášíme povrch a rozmícháme, aby se neudělaly žmolky. Za stálého míchání pak provaříme co nejdéle (až 5 min). Necháme trochu zchládnout, přičemž počítáme s tím, že ochladnutím bude kaše ještě houstnout. Rozmixujeme s olejem, solí a citronovou šťávou. Místo oleje můžeme přidat máslo, pomazánkové máslo... Do tohoto pomazánkového krému lze nakonec vmíchat lisovaný česnek, strouhanou syrovou zeleninu...