Únor 2012

Rýžové placky

28. února 2012 v 9:44 Přílohy

1/2 hrnku vařené rýže
3/4 hrnku hladké mouky
5 lžic vody
sůl

Zbytek vařené rýže od oběda najde nečekané uplatnění i na večeři. Stačí přidat hladkou mouku, trošku vody a dosolit. Poté vypracujeme husté nelepivé těsto. Hned (aby nezřídlo) vyválíme tenké placky (asi 3 mm) o průměru 15 - 20 cm.
Pečeme nasucho na plotýnce či pánvi po obou stranách. Ještě horké omastíme máslem.
Plackám také sluší různé pomazánky a náplně. Též bez ostychu je lze přikusovat k zeleninovému salátu či polévce.

Banán v karobové polevě

20. února 2012 v 0:15 Pochutiny

1 banán
1 lžíce másla
1 lžíce karobu
1 lžíce přírodního cukru
1 lžíce vody
půl čajové lžičky škrobu
kokos na zdobení

Nejlépe ve vodní lázni rozpustíme nejdříve máslo, pak přidáme vodu s cukrem, karob a škrob. Mícháme do zhoustnutí pod bodem varu.
Pokud by se nedařilo (např. poleva se srazí), trošku ubereme prvek ohně a přidáme prvek vody. Za stálého míchání bude vše zachráněno.
Nakonec banán polevou polijeme a posypeme kokosem.

Panýr - čerstvý indický sýr

12. února 2012 v 16:14 Různé

1 l čerstvého plnotučného mléka
šťáva z jednoho citronu
sůl

Do vařícího mléka (pozor na připálení) vmícháme citronovou šťávu, aby se mléko dobře srazilo. Měla by vzniknout sraženina v podobě malých kousků a průhledná nažloutlá syrovátka. Sýrové kousky zachytíme na větším hustém cedníku.
Po odkapání a vychladnutí hmota na cedníku ztuhne a potom tento sýr můžeme krájet.
Srážet lze i pomocí jablečného octa, kyseliny citronové, kyselé syrovátky, jogurtu... Použití citronové šťávy však dává sýru velmi příjemnou vůni a jemnou chuť.

Sladký pomeranč

12. února 2012 v 15:31 Pochutiny

1 pomeranč
lžíce karamelového, datlového, javorového sirupu...
slunečnicové dražé

Pomeranč nakrájíme na kolečka, možno i na menší kousky a pokapeme sirupem.
Zdobení může být dílem fantazie. Připravíte tak velmi rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu. Ovocnému zákusku totiž neodolají ani stoupenci různých diet a konečně ani kyselé pomeranče neskončí v odpadkovém koši.
A co ten javorový sirup, co jste dostali jako dárek, není už prošlý?

Rakytníkový salát

12. února 2012 v 15:28 Saláty

hrst strouhané bílé ředkve Daikon
1 lžíce rakytníkového oleje
1 lžíce čerstvé citronové šťávy
sůl

Imunita, dobré trávení. regenerace, omlazení... Tak tato kritéria určitě splní tento jednoduchý recept zvláště v období, kdy přívaly sněhu chrání spánek přírody.
Nastrouhanou ředkev zakapeme citronem a rakytníkovým olejem, trošku osolíme a necháme alespoň čtvrt hodinky uležet. Překvapením bude krásná jarní žluť a výborná chuť!

Chvilkový kuskus

3. února 2012 v 14:59 Hlavní jídla

3 porce

půl hrnku kuskusu (nejlépe celozrnného)
půl hrnku zeleninové šťávy (směsi rajčat, celeru, mrkve, řepy...)
půl hrnku vody
balení tofu
kousek pórku
3 lžíce oleje
sůl

Vše trvá jen chviličku. Chvilku restujeme nakrájený porek na oleji. Přidáme nakrájené tofu, sůl, trošku vody. Chvilku dusíme. Pak přidáme kuskus, vlijeme šťávu s vodou a uvedeme do varu. Asi deset minut trvá než odstavený kuskus pod pokličkou dojde . Tuto chvilku využijeme k nahřátí talíře a prostření stolu.

Hokaido kaše

1. února 2012 v 16:23 Přílohy

několik brambor
dýně Hokaido
hrnek plnotučného mléka
lžička mletého kmínu
sůl

Okrájené brambory a neokrájenou dýni (zbavenou semen) nakrájíme na kousky. Uvaříme spolu s kmínem a solí do měkka . Vodu slijeme a místo ní postupně přiléváme zahřáté mléko. Nejdříve vše rozmačkáme a pak metličkou vyhladíme. Podle potřeby dosolíme.Při použití plnotučného mléka kaši nemusíme mastit.