Březen 2012

Křupavý obalovaný sýr

19. března 2012 v 20:35 Hlavní jídla

několik plátků domácího sýra
1/2 hrnku hladké mouky nebo Hrašky pikant
1 hrnek vody
kukuřičná drť (strouhanka) na obalování, případně rozdrcené corn flakers
olej na smažení
sůl

Domácí sýr (recept ZDE) nakrájíme na tenší plátky. Z mouky , vody a soli nakvedláme hustší těstíčko. Sýr v něm opatrně máčíme a obalujeme kukuřičnou strouhankou. Zlatavě osmažíme.
Máme-li obalovací směs Hrašku, můžeme do ní na těstíčko přidávat také hladkou mouku.

Polníčkový salát

19. března 2012 v 19:49 Saláty

1 - 2 porce

hrst listů kozlíčku polníčku
2 velké listy pekingského zelí
1 kyselá sterilovaná okurka
1 lžíce kvalitního sezamového oleje

Polníček přestál i extrémní mrazy a už v březnu nás obdaří svěžími lístky. Ty pečlivě nakrájíme spolu se zelím. Pak na ochucení použijeme nahrubo nastrouhanou kyselou okurku a zjemníme olejem.
Polníčku může jen málo zeleniny konkurovat co se týče vitamínů, zvláště céčka. Upadl však v zapomnění a je na nás, abychom mu vrátili slávu a sobě zdraví.

Zelný salát s ptačincem žabincem

8. března 2012 v 14:00 Saláty

4 lžíce kysaného zelí
1 lžíce ptačince žabince
1 lžíce olivového oleje

V předjaří, jakmile sejde sníh, můžeme vyrazit za potravou. Obrněni trpělivostí se rozhlédneme po zahrádce, abychom spatřili urputný jemný plevel zvaný ptačinec žabinec. Natrháme zeleň do sítka, doma propereme a jemně nakrájíme. Smícháme se zelím a olejem. Právě jaro dává této léčivce nejvíc síly, tak neotálejte.

Jáhly nasladko - bez cukru

8. března 2012 v 13:30 Pochutiny

asi 4 porce

1 hrnek jahel
1 a půl hrnku sladkého jablečného moštu
1 hrnek vody
hrst rozinek
hrst sušených vypeckovaných datlí (asi 10 ks)
6 lžic strouhaného kokosu
1čl skořice

Přebrané, čerstvé jáhly na sítku propláchneme teplou vodou. Pokud si nejsme jisti jejich stářím, tak několikrát vodou horkou, abychom odstranili hořkost zoxidované vrstvy.
Jáhly vaříme v moštu a vodě s přídavkem skořice, nakrájených datlí a rozinek. Vaříme velmi opatrně - zpočátku můžeme více, ale pak už stáhneme z plamene a necháme dojít, aby se tekutina vsákla a nedošlo k připálení.
Proces, přestože trvá asi čtvrt hodinky, můžeme usnadnit, když před vařením budeme jáhly máčet.
Jáhly podáváme s voňavým nasucho opraženým kokosem. Lze je konzumovat ještě horké (případně polité rozpuštěným máslem), ale chutné jsou i zastudena. Můžeme z nich vytvořit "cestovní koule" či bochánky obalené kokosem, neboť po vychladnutí jáhly drží pospolu.
Jáhly jsou též vhodné pro bezlepkovou dietu.

Špagetová dýně jako zelo

1. března 2012 v 23:19 Přílohy

asi 5 porcí

1 špagetová dýně
3 střední cibule
3 lžíce hladké mouky
8 lžic oleje
2 lžíce přírodního cukru
1 lžíce jablečného octa
1 čaj. lžička kmínu
asi 3/4 litru vody
sůl

Dýni oloupeme, očistíme a rozkrájíme na hranolky asi 5 cm dlouhé. Dáme je do kastrolu, podlijeme vodou, přidáme kmín a dusíme. Mezitím na oleji osmažíme nakrájenou cibuli.
Když se dýně začne rozpadat, je částečně podušená, toť čas na zahuštění. Asi v 200 ml vody pečlivě rozkvedláme mouku, cukr, ocet a sůl. Vše ještě povaříme asi deset minut. Nakonec omastíme smaženou cibulkou.