Duben 2012

Ochlazující grepový nápoj

29. dubna 2012 v 6:16 Nápoje

1 červený grep
2 lžičky přírodního cukru nebo medu
200 - 250 ml vody


V horkých dnech na ochlazení a zklidnění organismu přijde vhod vymačkaná šťáva z grepu i s dužninou. Do sklenice pak jen doplníme vodu a pro báječnou chuť osladíme. Grepy prý mají zásadité účinky a působí proti zácpě. Jsou vítanou součástí mnoha odtučňovacích a detoxikačních diet.

Kopřivová krupice (Upma)

28. dubna 2012 v 16:43 Hlavní jídla

4 hrsti nakrájených kopřiv
1 šálek hrubé pšeničné krupice
1 velká cibule
2 šálky vody
4 lžíce oleje nebo ghí
sůl

Cibuli na tuku opražíme do zlatova. Přidáme nakrájené kopřivy, vodu a sůl. Asi 7 minut dusíme. Mezitím nasucho na pánvičce opražíme voňavou krupici. Tu nasypeme do kopřiv a smícháme v hustou hmotu. Stáhneme z plamene a pod pokličkou chvíli necháme vodu vsáknout do krupice tak, aby byla trochu sypká.
V Indii se tento pokrm připravuje s kořením, různou zeleninou, kešu oříšky... a podává jako teplá snídaně. U nás můžeme přidat třeba česnek.

Pokud použijeme jemnou dětskou krupičku, více vody, kurkumu a černou sůl, tak si pochutnáme na vynikající smaženici.

Poupátkový salát

27. dubna 2012 v 6:55 Saláty

10 - 20 poupat pampelišky
svazek ředkviček
1 malá lžička přírodního cukru
1 malá lžička olivového oleje
1/2 malé lžičky soli
6 velkých polévkových lžic vody
špetka pepře

Uděláme zálivku, kterou můžeme upravit podle svých chuťových zvyklostí (pepř není podmínkou). Poupata jen opereme, ředkvičky ještě nakrájíme na kousky. Vše promícháme. Necháme uležet asi dvě hodiny v chladnu.

Dětská pomazánka s ředkvičkami

24. dubna 2012 v 9:54 Pomazánky

200 g tvarohu (nejlépe od farmáře)
svazek ředkviček
pažitka
sůl

Ředkvičky najemno nastrouháme a smícháme s plnotučným tvarohem. Přidáme pečlivě nakrájenou pažitku. Jen lehce osolíme.
Pokud jsou ředkvičky svěží, tak jejich natí můžeme ozelenit třeba polévku.

Dušené brambory - topinambury

22. dubna 2012 v 14:27 Přílohy

1/2 kg okájených topinambur
2 - 3 lžíce slunečnicového oleje
1 velká cibule
1/2 lžičky římského kmínu (džíry, šabreje)
3 - 5 lžic vody

Topinambury - hlízy nakrájíme na tenší plátky, vložíme na cibulku, kterou jsme osmahli spolu s kmínem. Jen krátce orestujeme a podlijeme troškou vody. Chvilku dusíme. Výsledkem bude nečekaná chuť, která se liší od brambory syrové.
Topinambury jsou pro svou nenáročnost na pěstování a možnost skladování stále víc a víc v oblibě zahrádkářů - diabetiků, neboť normalizují cukr v krvi.

Pampeliškové pesto

22. dubna 2012 v 14:23 Různé

1 lžíce hořčice bez konzervace
1 hrstka mladých pampeliškových listů
1 lžíce sezamového nebo olivového oleje

Opravdu mladé lístky smetanky lékařské opereme a nakrájíme na velmi jemné kousky. Smícháme spolu s hořčicí a olejem. Nejlépe několik hodin necháme v chladnu zaležet. Podáváme v malé mističce a malém množství jako ochucovadlo.

Pochoutkový krém

22. dubna 2012 v 14:20 Pochutiny

250ml smetany na šlehání
250g plnotučného tvarohu
2 velké lžíce džemu (meruňkového, rynglového, jahodového...)
kardamon

Tvaroh rozmixujeme s džemem. Pokud je tuhý, tak můžeme přidat trošku vody. Smetanu našleháme a vmícháme do tvarohu, čímž vytvoříme konzistentní krém. Špetku kardamonu dáváme, jestliže trpíme zahleněním. Jeho skvělou chutí však nic nepokazíme. Krém doplní poháry, moučníky, palačinky...

Plněný lilek

22. dubna 2012 v 14:15 Hlavní jídla

1 lilek - baklažan
1 mrkev
1 petržel
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
sůl

Lilek omyjeme, podélně rozkrojíme, dobře osolíme a necháme ho asi půl hodiny potit. Poté ho krátce osprchujeme. Lžící vydlabeme dužninu, aby zůstala alespoň centimetrová stěna. Tuto hmotu najemno nakrájíme, stejně tak i cibuli.
Mrkev s petrželí nastrouháme na jemném struhadle. Vše promícháme s lžící oleje a malou špetkou soli. Touto směsí poctivě naplníme mírně osolené lilkové lodičky.
Dáme na olejem vymaštěný plech či misku a zapečeme (asi 30 minut při 200 stupnich) v troubě nebo remosce.