Květen 2012

Salát s tofu

27. května 2012 v 14:36 Saláty

1 porce

4 - 5 listů hlávkového salátu
3 ředkvičky
asi třetina balení marinovaného tofu
3 lžíce loupaných slunečnicových semen
1 lžíce citronové šťávy
200 ml vody
1 lžička soli

Přes noc necháme máčet slunečnicová semínka ve slané vodě, poté ji slijeme pryč a slunečnici pokapeme citronem. Salát natrháme na malé kousky, ředkvičky nakrájíme na kolečka a též rozkrájíme tofu. Vše smícháme.

Chřestová omáčka

21. května 2012 v 16:18 Omáčky

3 - 4 porce

5 výhonků chřestu
1 velká cibule
nať z cibulky
4 lžíce oleje
400 ml vody
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce jogurtu
mletý kmín
sůl

Cibuli najemno nakrájíme a dáme na olej smažit. Když začne měnit barvu, přidáme mouku, kmín a asi tři minuty mícháme. Poté za stálého míchání vlijeme studenou vodu. Osolíme. Nasypeme chřest nakrájený na co nejtenčí kolečka, cibulovou nať a za občasného míchání dusíme do měkka. Nakonec omáčku zjemníme jogurtem.

Tip: Takto nakrájený chřest nemusíme nijak loupat. Lze ho přidávat i do polévek.

Čili olej

16. května 2012 v 20:04 Různé

1 lžička mletého čili
200 ml oleje

Jestli milujete pálivá jídla, tak nádobka s tímto dochucovacím olejem se může stát nepostradatelným přítelem u mnoha obědů. Na jeho výrobu však budete potřebovat trošku zkušeností. Olej musíme zahřát tak, aby se čili nespálilo, ale přitom prošlo tepelným procesem. Začněte raději s menším množstvím, než získáte potřebnou praxi. Koření se pak usadí u dna nádoby a ani se nemusí cedit. Fádní jídlo pak stačí olejem lehce pokapat...
Čili je prý i dobrou prevencí rakoviny střev.


Polévka s medvědím česnekem

12. května 2012 v 15:21 Polévky



1l vody
1 mrkev
1 petržel
1 brambor
kousek celeru
kousek pórku
hrst listů česneku medvědího
ochucovací polévková kostka - nejlépe v BIO kvalitě
kmín
sůl

Mrkev, petržel a celer nakrájíme na nudličky, pórek na kousky a brambor nastrouháme na jemném struhadle. Vše vložíme do vroucí vody, přidáme kmín, zeleninový bujón a případně ještě dosolíme. Najemno nakrájené listy česneku medvědího dáme do polévky krátce před dokončením. Nastrouhaným bramborem se polévka dobře zahustí a nemusíme přidávat žádný tuk.

Česnek medvědí roste volně na vlhčích a stinných místech, mnohdy i v městských parcích. Listy jsou podobné konvalinkovým, ale podle česnekového aroma je zcela bezpečně poznáme.

Výživný ajurvédský koktejl

10. května 2012 v 16:52 Nápoje

1/4 l plnotučného mléka
3- 5 sušených vypeckovaných datlí
5 - 10 mandlí
špetka kardamonu

Mandle přes noc namočíme a druhý den ráno oloupeme, případně pro urychlení spaříme vodou. Všechny ingredience v mléce svaříme a poté rozmixujeme. Datle lze nahradit medem, ale ten se nesmí zahřívat.
Nápoj se doporučuje nejen pro zdravé tělo, ale i pro bystrou a harmonickou mysl. Plně nahradí celou snídani.

Cizrnový zob

1. května 2012 v 14:21 Různé

hrst cizrny
koření (kmín, celé nové koření, bobkový list...)
1 lžíce oleje
sůl


Cizrnu přebereme, umyjeme a dáme namočit (do dostatečného množství vody). Druhý den uvaříme v tlakovém hrnci (spolu s kořením) do měkka. Vodu slijeme, cizrnu osušíme, osolíme a na pánvičce na oleji osmahneme.
Zobeme samostatně nebo můžeme přidat do polévky.