Červen 2012

Ovocný nápoj s mátou

28. června 2012 v 10:36 Nápoje

5 jahod
5 třešní
2 lístky máty peprné
1 lžíce surového medu
250 ml vody

Jahody, vypeckované třešně a mátu dáme do nádoby a rozmixujeme. Dolijeme vodou a necháme půl hodiny odstát. Přecedíme a dosladíme.
Osvěžující nápoje můžeme dělat ze sezonního ovoce - višní, malin, ostružin, rybízu, borůvek... a tak se zbavit závislosti na průmyslově vyráběných šťávách z koncentrátů.

Bezvaječná omeleta s měsíčkem

25. června 2012 v 20:15 Hlavní jídla

1/2 čtvrtlitrového hrnku hladké mouky
přibližně 150 ml vody
1 květ a asi 5 listů měsíčku lékařského
kousek pórku
1/2 lžičky kurkumy
špetka pepře
sůl
3 lžíce oleje na smažení

Do misky dáme mouku, koření i sůl a postupně přidáváme vodu tak, abychom nakvedlali husté licí těsto. Přisypeme najemno nakrájený měsíček a pórek. Těsto necháme asi půl hodiny odležet. Smažíme po obou stranách v rozpáleném oleji. (Množství odpovídá pánvi o průměru 25 cm.)

Špenátový mix

24. června 2012 v 17:33 Hlavní jídla

růžice brokolice
listy mangoldu
listy novozélandského špenátu
stroužek česneku
několik lžic mléka
sůl
1/2 l vody

Vše postupně uvaříme ve slané vodě do měkka. Vodu slijeme a po částečném vychladnutí tuto "velkou nadílku chlorofylu" rozmixujeme. Na (asi 1/4 l) hrnek husté hmoty dáme 3 - 5 lžic mléka a rozmačkaný česnek. Uvedeme opět k varu, ale už déle nevaříme. Poměry různých listů volíme podle možností. Použitím dužnatějších kousků a brokolice se vytvoří hustá hmota, kterou už nemusíme dále zahušťovat.

Sváteční rýže

8. června 2012 v 14:40 Přílohy

2 - 3 porce

půl hrnku rýže basmati
1 hrnek vody
1 cibule šalotka
1 balení kešu ořechů (60g)
3 lžíce sterilovaného hrášku
půl čaj. lžičky kurkumy
1 lžíce jemně nakrájeného čerstvého zázvoru
2 lžíce oleje nebo ghí
sůl

Na rozpálený tuk dáme pražit kešu (2 min), pak přidáme nadrobno nakrájenou šalotku a dále smažíme a mícháme (2 min). Pokud jsou kešu již pražené, tak to uděláme naopak. Poté přidáme jemně nakrájený zázvor, půl lžičky kurkumy a dosolíme (podle toho, jestli oříšky byly slané). Přidáme propláchnutou basmati a několikrát promícháme. Zalijeme vodou, nejlépe horkou, a zapojíme vlastní intuici. Basmati je totiž velmi rychle uvařená. Za čtvrt hodiny můžeme vmíchat hrášek.
Lahodná chuť pak vyváží zvýšené surovinové náklady a všední den pak promění ve sváteční.

Netřeskový nápoj

6. června 2012 v 15:17 Nápoje

0,5 l vody
asi 10 lístků z netřesku střešního
1 lžíce přírodního cukru
1 lžice citronové šťávy

Nápoj pro parné a perné letní dny z vás udělá skalničkáře, neboť pěstování netřesku, třeba na balkoně, není vůbec obtížné. Pak jen stačí nakrájet pár lístků, dát do láhve spolu s citronem , cukrem a lehce protřepat. Na hodinku až dvě na vše zapomeneme. Podáváme i s kousky dužniny pro nefalšovaný přírodní a zdravotní pocit.

Tip: Večer nápoj připravíme do plastové láhve (max. půl litru na osobu) a ráno jen z chladničky vezmeme do práce nebo na výlet. Toto pití spolehlivě nahradí a předčí komerční nápoje z aloe vera.