Srpen 2012

Cuketový zákusek

17. srpna 2012 v 8:45 Pečivo

1 hrnek nahrubo strouhané cukety
1 hrnek hrubé mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1/2 hrnku kokosu
1 a 1/2 hrnku mléka
1 hrnek přírodního třtinového cukru (lépe jemněji mletého)
1 hrnek slunečnicového oleje
1/4 lžičky kurkumy
1 prášek do pečiva
rybízová marmeláda
tuk na vymazání plechu, hrubá mouka na vysypání (není podmínkou)

Nejdříve důkladně promícháme všechny sypké ingredience a poté přidáme zbytek. Smíchané těsto nalijeme na plech a bez otálení dáme péct do předem vyhřáté trouby (180 - 200 stupňů). Dobře upečený plát necháme vychladnout, potřeme marmeládou, přepůlíme a překlopíme na sebe. Kostky jsou zde zdobeny čerstvou šlehačkou.
Tip: Pokud chceme, aby těsto bylo ještě chutnějšíé a voňavější, tak přidáme najemno nastrouhanou kůru z biocitronu.

Cuketa v těstíčku

7. srpna 2012 v 22:24 Hlavní jídla

velká cuketa
8 lžic hladké mouky
2 lžíce hladké sójové mouky
1 lžíce loupaného sezamu
1 lžička Vegety bylinkové (bez glutamátu)
voda
olej na smažení

Z mouky, sezamu, koření ( uvedený poměr je asi na dvě velká kolečka) a z vody ukvedláme těstíčko, aby se v něm cuketa dala máčet a těsto ulpívalo na povrchu. Těstíčko je dobré nechat chvíli odpočinout. Zatím přerostlou cuketu nakrájíme na centimetrová kolečka. Namáčíme v těstíčku a hned smažíme v rozpáleném oleji. Vegeta obsahuje sůl, pokud nejsme nároční na slané, tak sůl již nepřidáváme.