Září 2012

Zelenina z jednoho hrnce - sabdží

23. září 2012 v 10:34 Hlavní jídla

4 porce

4 brambory
1 kedluben
1 cuketa
1 pórek nebo větší cibule
1 rajče (případně mrkev či červená paprika)
1 list mangoldu
4 lžíce oleje
1 čl kmínu, nejlépe však římský kmín (kumín)
1 čl mletého korianru
malá špetka mletého čili
1čl kurkumy
sůl

Sabdží je indické zeleninové jídlo, kde se používají brambory s různými kombinacemi koření a zeleniny. Nejdříve na rozpálený tuk dáme celá semínka kmínu (otevřeme chuť), což netrvá déle jak půl minuty. Potom rychle nasypeme předem nakrájený pórek nebo cibuli a smažíme. V další fázi přidáváme ostaní (na kousky nakrájenou) zeleninu, kterou ještě krátce restujeme tak, aby nic nebylo připálené. Mleté koření, sůl či česnek dáme až do zeleniny. Dusíme pod pokličkou a pokud zelenina nepustí dostatečné množství vody, tak ji podlijeme. Jemně nakrájené listy přidáváme krátce dusit v poslední fázi přípravy. Pro kompletní uspokojení můžeme posypat sýrem a podávat s rýží.
Tip: Sabdží je možné dochutit různými druhy již hotových směsí koření a masal.

Zelí s řepou

23. září 2012 v 9:09 Hlavní jídla

500 g zelí
250 g červené řepy
1 velká cibule
1 lžíce jablečného octu
1 lžíce přírodního cukru
1 lžíce hladké mouky
2 - 3 lžíce oleje
1 lžíce kmínu
1 bobkový list
sůl

Zelí nakrájíme na jemné nudličky, řepu nastrouháme na jemném struhadle a vše společně s kořením dáme (trochou vody podlité) vařit. Mezitím osmahneme na oleji cibulku tak, že jakmile začne zlátnout , přidáme mouku a smažíme dokud příjemně nezavoní. Asi po půl hodině přidáme do vařeného zelí cibulku, cukr, ocet a sůl a ještě dobře provaříme.
Zelí nasákne krásnou červenou barvu imitující skutečné červené zelí.