Listopad 2012

Pohanková polévka s dýní Hokaido

29. listopadu 2012 v 20:14 Polévky

3 porce

1 l vody
4 lžíce pohanky
hrst nahrubo nastrouhané dýně Hokaido (asi 100 g)
1 BIO zeleninová polévková kostka
1 střední cibule
3 lžíce oleje
1 bobkový list
čerstvá nebo sušená petrželová nať
špetka soli

Pohanku se strouhanou dýní dáme do vařící vody, přidáme koření a polévkovou kořenící kostku. Vaříme do změknutí pohanky. Mezitím na oleji opražíme cibulku. Tu spolu s nakrájenou petrželovou natí dáme do polévky těsně před před jejím úplným dokončením. Pokud je zapotřebí tak dosolíme.

Dušená ačokča

20. listopadu 2012 v 20:10 Hlavní jídla

3 porce

20 ks ačokči
1 červená paprika
10 cm středního pórku
4 lžíce oleje
malá lžička karí
sůl

Na rozpálený olej dáme smažit nakrájený pórek. Po chvíli restování přidáme malé kousky červené papriky a rozpůlenou ačokču bez semen. Posypeme směsí koření. Podlijeme malým množstvím vody, načež dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Dosolíme podle aktuální potřeby. Lze doplnit sýrem nebo tofu.
Tip: Krásná černá semínka nevyhazujeme, protože v květnu je vysejeme - nejlépe k plotu.

Tofu pomazánka s lichořeřišnicí

2. listopadu 2012 v 17:03 Pomazánky

půl balení přírodního tofu
asi 3 lžíce másla
asi 10 lístků lichořeřišnice větší
sůl

Tofu na jemno postrouháme a spojíme měkkým máslem. Dochutíme solí a drobně nakrájenými listy lichořeřišnice. Ta překvapí svou nečekaně pikantní chutí. Navíc velkými léčivýmy účinky pomůže vymést bakterie z močového ústrojí a je příjemná i při nachlazení.
Tip: Pokud máte i květy, tak se též dají jíst, dokonce i semena jsou jedlá a vaří se z nich čaj.