Prosinec 2012

Tvarohové tyčinky

31. prosince 2012 v 23:35 Pečivo

250 g tučného tvarohu
200 g hladké mouky
50 g celozrnné pšeničné mouky
250 g másla
4 lžíce drceného lněného semínka
1 lžíce drceného kmínu
hladká mouka na pomoučení válu
sůl

Vypracujeme těsto a vyválíme placku (asi 1cm), kterou rozkrájíme na proužky široké 1cm a dlouhé asi 20 cm. Tyčinky zaoblíme a dáme na plech s pečícím papírem a pečeme do zlatova (asi na 180 stupňů).

Dýňová majonéza

16. prosince 2012 v 16:48 Různé

200 g oloupané dýně Hokaido
2 - 3 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce hořčice
špetka pepře
sůl

Dýni dez slupky uvaříme do měkka. Poté ji rozmixujeme s postupným přidáváním oleje a ostatních přísad do hladkého krému.
Tip: Při výběru hořčice upřednostníme výrobek bez chemické konzervace.

Marokánky

13. prosince 2012 v 22:27 Pochutiny

100 g ořechů a semen (lískové, burské, para, pistáciové, vlašské ořechy, mandle, slunečnice...)
100 g proslazeného a sušeného ovoce (rozinky, brusinky, švestky, datle, proslazený ananas, mango, pomerančová kůra...)
80 g cukru
50 g hrubé mouky
50 g másla
100 ml vody nebo mléka
lžička skořice - není podmínkou
čokoládová poleva

Směs nahrubo nasekaných ořechů (některé ponecháme vcelku), ovoce, cukru, másla, skořice a poloviny mouky krátce povaříme ve vodě nebo mléce. Odstavíme a vmícháme zbytek mouky. Na plech s pečícím papírem děláme placičky, které pečeme při teplotě 150 - 180 stupňů. Vychladlé poléváme čokoládovou polevou.
Tip: Jednoduchou polevu vytvoříme rozpuštěním tabulky čokolády na vaření (100 g) v tzv. vodní lázni a vmícháním kousku másla (40 - 50 g). Nevaříme!

Avokádové máslo

11. prosince 2012 v 17:02 Pomazánky

1 avokádo
50g másla
lžíce citronové šťávy
sůl

Avokádo rozpůlíme, oloupeme, rozmačkáme a nakonec rozmixujeme s měkkým máslem, citronem a solí. Tato velmi jemná a chutná pomazánka je vysoce výživná a nahradí např. nezdravé tavené sýry. Tučné avokádo lze s chutí konzumovat i samostatně.
Tip: Krásnou velkou pecku lze zasadit a pěstovat jako pokojovou rostlinu.

Hokaido špíz

8. prosince 2012 v 21:17 Hlavní jídla

1 porce

dýně Hokaido
1 malá cibule
směs grilovacího koření
olej

Dýni jen očistíme od semen, nakrájíme na tenké plátky (asi půlcentimetrové). Cibuli nakrájíme na kolečka. Na špejli napichujeme střídavě kousek dýně a kroužek cibule. Potřeme plech a špíz olejem, posypeme kořením a dáme jen velmi krátce zapéct do trouby (asi 15min. při 180 st.). Dýně i se slupkou rychle měkne.
Tip: Mašlovačku na potření si vyrobíme z voňavého tymiánu.