Únor 2014

Bezlepkový salám Vegánek

19. února 2014 v 19:37 Pochutiny

1 hrnek instantní rýžové kaše
1 a půl hrnku strouhaného kokosu
půl hrnku horké vody
3 lžíce třtinového cukru
hrst rozinek
hrst sušených brusinek

V horké vodě rozpustíme cukr a smícháme s instantní rýžovou moukou na kaši. Přidáme hrnek kokosu, spařené rozinky a brusinky. Vypracujeme tuhé těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Ve zbytku kokosu vyválíme válečky. Několik hodin je necháme odpočívat v chladnu.

Veganský dezert s jablky

2. února 2014 v 19:00 Pochutiny

250 g klasických ovesných vloček
0,5 l vody
3 velká jablka
2 pudingy
hrst sekaných lískových ořechů
hrst rozinek
2 lžíce oleje
2 - 3 lžíce přírodního cukru
mletá skořice
špetka soli

Na pánvičce na lžíci oleje postupně orestujeme ovesné vločky, oříšky a nakonec přidáme 2 lžíce přírodního cukru , aby mírně zkaramelizoval a vše krásně vonělo. Pánvičku odstavíme a v druhé nádobě na lžičce oleje rozvoníme nahrubo nastrouhaná jablka s rozinkami (spařenými), cukrem, skořicí a špetičkou soli. Za dvě až tři minutky odstavíme a necháme zchládnout. Mezi tím ve vodě rozkvedláme dva pudingy a pak nalijeme do spolu smíchaných základů.
Vše za stálého míchání povaříme. Do misky nebo formy (prolité vodou) směs úhledně upravíme a jen čekáme, až v chladnu ztuhne a dá se krájet.
Volbou ochuceného pudingu můžeme snadno měnit chuť celého dezertu. Rovněž takto lze vytvořit dezert čokoládový, kokosový, povidlový, kávový...
Tip: Pokud použijete jablka, která nejsou kyselá, tak je dobré do vody přidat citronovou šťávu.